Napolitaans pizzadeeg

En was het lekker?
We horen graag van je!

Een Napolitaanse pizza bak je al in slechts 90 seconden. Een heerlijke traktatie én een lust voor het oog! Deze iconische pizza, afkomstig uit Napels, Italië, maak je van deeg van alleen meel, water, zout en gist. Het wordt een zacht deeg dat je gemakkelijk met de hand tot een mooie pizzabodem vormt. Eenmaal in de pizzaoven krijgt het die bekende dikke, luchtige rand met de typisch verkoolde luipaardmarkeringen op de buitenste korst.

Ingrediënten
• 1,5 kg bloem, liefst Italiaanse bloem, type “00”
• 1 liter water op kamertemperatuur
• 2 gram droge gist of een kleine hoeveelheid verse gist
• 40 gram zout

Gereedschap 
• Deegsnijder
• Deegschaal/deegbak
• Grote mengkom
• Rubberen spatel / deegschraper
• Garde of Deense deegklopper

Bereiding
1.
 Giet het water in een grote kom, voeg het gist toe en laat het oplossen.
2. Meng bloem en zout in een andere kom en voeg het daarna bij het water en de gist.
3. Meng alle ingrediënten met behulp van de garden of met een Deense deeggarde.

4. Zodra het meel goed vermengd is met de natte ingrediënten, leg je het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Je zult merken dat het deeg wat plakkerig is. Bewerk het door gebruik te maken van de ‘slap and fold methode’: je plaatst je vingers onder het deeg, tilt het van het werkoppervlak, draait het om en slaat het letterlijk op het werkoppervlak. Terwijl je het deeg vasthoudt, strek je het zijwaarts zo ver mogelijk uit, sleep je het op het aanrecht naar je toe en trek je eraan. Nu vouw je het deeg met een snelle beweging om zichzelf heen terwijl je er wat lucht in opsluit. Leg het terug op het werkoppervlak en plaats nogmaals je vingers onder het deeg, terwijl je weer hetzelfde proces doorloopt. In een mum van tijd zal het deeg minder plakkerig en een meer samenhangend geheel zijn.

5. Kneed het deeg vervolgens nog 10 minuten met de hand. Je zult merken dat het glanzend, glad en soepel wordt.
6. Leg het deeg in een kom en bedek het met  een vochtige doek. Laat het rusten en 5 tot 8 uur bij rijzen bij kamertemperatuur.
7. Als het deeg verdubbeld is, leg je het op een werkoppervlak en verdeel je het in gelijke porties van ongeveer 250 gram.
8. Vorm er deegballen van en plaats die in (deeg)bakken, die je een nacht – of zelfs tot drie dagen – in de koelkast zet, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Wil je dezelfde dag pizza bakken? Laat het deeg dan minimaal 6 tot 8 uur in de koelkast staan.
9. Haal het deeg minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast.

Beleg de pizza met wat jij lekker vindt, schuif ‘m in de hete pizzaoven en na 90 seconden is ie klaar.

Buon Appetito!