Pizzadeeg eenvoudig

En was het lekker?
We horen graag van je!

Pizzadeeg kun je op veel manieren bereiden. Dit is de eenvoudige variant. De basis voor een geweldige pizza.  Je maakt het met slechts vier ingrediënten.

Ingrediënten

• 1 kilo bloem. Liefst Italiaanse bloem van het type‘00’
• 630 ml. water op kamertemperatuur
• 7 gram droge gist
• 18 gram zout ongeveer 1 eetlepel

Gereedschap

• Deegsnijder
• Schalen/deegbak
• Grote mengkom
• Rubberen spatel
• Deense deegklopper of garde

Bereiding

1. Doe de bloem in de kom en meng het zout erdoor.
2. Vorm met je handen een kuiltje in de bloem en giet er het water en gist in.
3. Gebruik een Deense deegklopper of deegschraper om alle ingrediënten te mengen totdat de bloem goed is opgenomen.
4. Leg het deeg op een schoon werkoppervlak en kneed het met behulp van je handen. Met kneedhaken in de keukenmachine kan ook, maar er gaat niks boven kneden met de hand. In eerste instantie zal het er niet glad uitzien, maar maak je geen zorgen, het komt straks goed!

5. Doe het deeg in de kom, dek af met een vochtige doek en laat het ongeveer 10 minuten rusten op kamertemperatuur.
6. Leg het deeg na 10-15 minuten terug op je werkblad. De structuur van het deeg zal intussen gladder zijn geworden.
7. Kneed het deeg weer, leg het opnieuw in de kom en bedek het met een vochtige (thee)doek, zodat het niet uitdroogt. Laat het 10-15 minuten rusten.
8. Kneed het deeg hierna nog een keer en doe het dan in een licht geoliede kom. Hierdoor komt het makkelijk uit de kom als je er straks deegballen van gaat vormen.
9. Laat het deeg in een tochtvrije ruimte rusten tot het in omvang verdubbeld is. Afhankelijk van de temperatuur in de ruimte duurt dit 1 tot 1,5 uur. Het uiteindelijke totale gewicht van het deeg zal 1,655 kg zijn.

10. Leg het deeg op een schoon werkoppervlak en verdeel het met de deegschraper in 8 porties van elk ongeveer 200 gram.
11. Vorm elke portie tot een uniforme pizzadeegbal en plaats deze in een ruime (deeg)bak, die je bedekt met een vochtige doek, plastic folie of – nog beter – deksel.
12. Ga je dezelfde dag nog pizza maken, laat de deegballen dan ongeveer een uur rijzen of tot ze verdubbeld zijn in grootte. Voor een nog beter resultaat (een veel betere smaakontwikkeling en deegstructuur) plaats je de deegballen een nacht in de koelkast. Kies je voor het laatste, laat het deeg dan eerst weer op kamertemperatuur komen, voordat je er pizza’s van vormt. Afhankelijk van de temperatuur van je keuken duurt dit minimaal een uur.

Buon Appetito!