En was het lekker?
We horen graag van je!
Macaroni met kaas zoals macaroni met kaas hoort te zijn. De énige echte. Tuurlijk, de mac ’n cheese van je moeder of oma was heerlijk vroeger, maar er gaat niks boven de ultieme versie uit de houtoven.
Voorbereiding:
Verwarm de houtoven voor op 190°C en breng een pan met water aan de kook.
Ingrediënten:
450 gram elleboog macaroni
1 pond scherpe cheddarkaas (bewaar een beetje!)
4 el boter
120 ml zure room
6 dl volle melk
2 eieren
30 gram bloem
1 el zout voor het pastawater
1/2 theelepel zwarte of witte peper
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel mosterdpoeder
Bereiding:
1. Om te beginnen is het belangrijk om je eigen blok kaas te versnipperen. Kies niet voor de kant en klaar-versie. Bewaar een beetje om aan het eind over het gerecht te strooien.
2. Voeg, zodra het water kookt, 1,5 theelepel zout toe.
3. Doe de elleboogpasta in het gezouten kokende water en kook tot ‘al dente’.
4. Maak een roux voor de kaassaus. Meet gelijke delen boter en bloem af. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer het met een garde goed door elkaar. Kook de roux op middelmatige temperatuur terwijl je met de garde blijft kloppen, om klontjes te voorkomen.
5. Eenmaal ingedikt voeg je de melk toe, terwijl je blijft kloppen. Laat ongeveer 5 minuten koken terwijl je krachtig blijft kloppen tot het ingedikt is.
6. Voeg de mosterdpoeder toe aan de saus, daarna de peper en om het extra pittig te maken de cayennepeper. Meng alle ingrediënten tot een glad geheel.
7. Breek twee eieren in een kom en klop goed. Voeg 1/2 kopje van het hete mengsel toe aan de eieren terwijl je krachtig klopt. Voeg vervolgens het eimengsel toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
8. Voeg de zure room toe en strooi de Cheddar-kaas over de saus. (Niet alles!) Meng tot alle kaas is gesmolten en alle klontjes zijn verdwenen.
9. Meng de uitgelekte macaroni met de kaassaus. Doe het in een ovenvaste schaal en strooi de overgebleven cheddarkaas gelijkmatig over de bovenkant. Plaats de schaal in de voorverwarmde houtoven van 190°C en laat ongeveer 25 tot 30 minuten bakken.
10. Hak wat verse bieslook fijn en zet apart voor garnering.
11. Haal de macaroni en kaas uit de oven als de bovenkant goudbruin en bruisend is. Strooi de bieslook erover en serveer meteen.
Buon Appetito!