Kip gegrild in de houtoven

En was het lekker?
We horen graag van je!

Tot in de perfectie bereide gegrilde kip uit de houtgestookte oven. Gemarineerd in verse kruiden, zacht, sappig en vol van smaak. Deze kip zal zeker een hit zijn bij etentjes met vrienden en familie.

Gereedschap:
• gietijzeren pan
• tweede pan om de kip te bedekken
• aluminiumfolie
• zeer droog gehakt hardhout en wat aanmaakhout
• vuurstarter
• aansteker/lucifers
• infrarood thermometer

Ingrediënten:
• hele kip van 2,5 kg
• handvol verse, platte Italiaanse peterselie
• 10 salieblaadjes
• 6 takjes rozemarijn
• 1 citroen
• 130 gram knoflook (teentjes, in de schil)
• 2 cayennepepers
• zout naar smaak
• peper naar smaak
• scheutje witte wijn – ongeveer 170 gr. of 1/2 kopje
• 120 ml olie om te mengen met de kruiden en iets extra voor de pan
• 8-9 middelgrote aardappelen

Voorbereiding kip:
De kip gaat minimaal een nacht in de marinade, dus begin een dag voordat je de kip wilt grillen.
1. Hak de peterselie, salie, rozemarijn, knoflook en cayennepeper fijn.
2. Doe de gehakte kruiden in een kom en meng er zout, peper, citroensap en olijfolie door. Bewaar de schil van de uitgeperste citroen voor later.
3. Bestrijk de hele kip royaal met het kruidenmengsel. Til de huid voorzichtig van het vlees, zowel de borst als de achterkant, en wrijf het kruidenmengsel eronder. Zorg dat de huid niet scheurt. Wrijf wat van het mengsel in de holte van de kip en plaats de citroenschil erin.
4. Leg de kip in een schaal, dek af en zet een nacht in de koelkast.

Voorbereiding oven:
1. Verwarm de houtoven voor op 220-230°C. Draai de klep op de schoorsteen helemaal open om een ​​goede trek in de ovenruimte te garanderen. De demperhandgreep moet verticaal worden geplaatst om volledig open te zijn; dit zorgt voor een goede trekking in de ovenkamer. Start het vuur door een klein stukje vuurstarter aan één kant van de ovenvloer te plaatsen waar de kleine, droge aanmaakhoutjes opgestapeld worden. Steek de vuurstarter en het aanmaakhout met een aansteker/lucifer aan. Zodra er een actieve vlam is, voeg je grotere stukken gehakt hout toe. Deze moeten droog zijn en een diameter hebben van ongeveer 5 cm. Voeg kleine stukjes gehakt hardhout toe en plaats ze direct op het brandende aanmaakhout. Doe de deur dicht. Zodra er een actief vuur aan de gang is, zet je de klep op 45° en laat je de oven opwarmen. Om het vuur gaande te houden, moeten de volgende 35-40 minuten mogelijk kleine stukjes hout worden toegevoegd.
2. Controleer de temperatuur van de oven met behulp van de infraroodthermometer die is gericht op de steen waarop de kip wordt geplaatst. Ideale temperatuur voor de kip is 220° – 230°C zijn. Voorkom grote vlammen, omdat dit het oppervlak van de kip zou verbranden.
3. Zodra de kookkamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, kan deze op verschillende manieren worden bediend. De grootte van het hout dat aan de oven wordt toegevoegd, is een belangrijke factor. Kleinere stukken gehakt hout zijn ideaal om de intensiteit en grootte van de vlammen te regelen. Een andere factor is de positie van de klep op de schoorsteen, waardoor de temperatuur in de ovenkamer gemakkelijk kan worden geregeld. Ten slotte beïnvloedt ook de positie van de deur voor de ovenopening het vasthouden van de warmte.

Bereiding:
1.Haal de kip uit de koelkast en leg ‘m in de met olijfolie besprenkelde pan. Controleer de temperatuur van de oven door de infraroodthermometer rechtstreeks op de steen te richten waarop de pan wordt geplaatst.
2. Wanneer de temperatuur en de intensiteit van het vuur goed zijn, plaats je de pan in de oven. Houd de vogel de eerste 20-25 minuten onbedekt, totdat hij bruin en krokant is geworden. Bedruip regelmatig het hele oppervlak van de kip met zijn eigen sappen.
3. Laat na 20-25 minuten de temperatuur van de oven dalen tot 200°C. Bestrijk de hele kip nogmaals en bedek hem met een deksel (of een andere braadpan) of aluminiumfolie. Blijf de kip het volgende uur elke 15 minuten bedruipen.
4. Terwijl de kip wordt gegrild, schil en snijd je de aardappelen in partjes. Laat ze ongeveer 20 minuten in water weken, zodat een deel van het zetmeel wordt verwijderd en de aardappelen knapperig kunnen worden tijdens het bakken. Voeg voor het toevoegen van de aardappelen een scheutje witte wijn toe aan de pan met de kip en plaats ‘m terug in de oven tot het gaar is.
5. Na ongeveer een uur leg je de aardappelen in de pan met de kip. Meng ze goed met de sappen in de pan en bestrooi ze met zout. Leg extra takjes rozemarijn, salieblaadjes en teentjes knoflook (heel, met schil) over de aardappelen. Dek de kip af met aluminiumfolie en rooster ‘m nog 30 minuten of tot de aardappelen gaar en bruin zijn. Haal de pan voorzichtig uit de oven en serveer met een mooie salade.

Buon Appetito!